3η Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Η 3η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Είναι μια ημέρα ευαισθητοποίησης για τα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ατόμων με αναπηρία. Είναι μια μέρα που υπογραμμίζει την αναγκαιότητα διασφάλισης της ισότιμης πρόσβασης όλων των μαθητών στην εκπαίδευση, καλλιέργειας του σεβασμού και καταπολέμησης κάθε μορφής διακρίσεων και αποκλεισμών. Σύμφωνα με στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), περί το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού (περί το 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι) πάσχουν από κάποιας μορφής αναπηρία. Πρόκειται για την μεγαλύτερη μειονότητα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία  στις 3 Δεκεμβρίου, το σχολείο μας πραγματοποίησε δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών με στόχο τη γνωριμία με τις διάφορες μορφές αναπηρίας, τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, καθώς και την προαγωγή του σεβασμού και της αποδοχής του άλλου.

Οι μαθητές μας συμμετείχαν ενεργά στη συζήτηση, παρακολούθησαν βίντεο για τις κινητικές αναπηρίες, τις αισθητηριακές αναπηρίες (κώφωση, τύφλωση) & τις νοητικές αναπηρίες (αυτισμός, Σύνδρομο DOWN) και γνώρισαν τη γραφή Braille.

Κατασκεύασαν αφίσες με ανακυκλώσιμα υλικά με αφορμή τα όσα συζητήθηκαν στη τάξη, οι οποίες και τοποθετήθηκαν σε διάφορα μέρη του σχολείου, καθώς και στην είσοδο. Τέλος απόλαυσαν τα παιχνίδια τους στην αυλή του σχολείου όπως ονειρεύεται κάθε παιδί με ή χωρίς αναπηρία στην ηλικία τους.